svētdiena, 2018. gada 23. decembris

ARTINT-01


Grāmata: Valdis Egle. «Mākslīgais intelekts»


Fragments no šīs grāmatas:

От Valdis Egle <egle.valdis@gmail.com>
Кому Dace Apshvalka <dace.apshvalka@gmail.com>
Дата 21 февраля 2009 г. 19:03
Тема Re: Monogrāfijas 13. punkts

Labdien, Dace,
Šodien pastkastē atradu jau aizvakar ienākušo Jūsu vēstuli. Paldies, ka atrakstījāt es jau domāju, ka neviens par manām idejām neinteresējas, bet izrādās, ka ir tomēr cilvēki, kas atceras un interesējas...
Ja Jūs ar profesoru Tambergu tikāties pagājušā gada novembrī, tad acīmredzot tas bija burtiski nedaudz dienas pirms viņa nāves: viņš mira 2008. gada 25. novembrī (lai viņam vieglas smiltis, zelta cilvēks bija...)
Mākslīgā intelekta (un dabīgā intelekta uzbūves) jautājumi ir skarti vairākās manās grāmatās, kuru vēl nav Internetā (bet kuras tur pēc kāda laika būs). Tās grāmatas ir uzrakstītas, bet viņas savā laikā bija veidotas PageMaker-ā (vai citās, vēl arhaiskākās tehnoloģijās), un kā mūsdienu PDF vai vismaz Word faili tās ir jāsakārto, pirms publicēt (kas ir diezgan liels darbs).
Bez tam tās, protams, nav mācību grāmatas, bet pa lielākai daļai dažādās diskusijās skarti jautājumi, un nevar zināt, cik lielā mērā tas būs tieši tas, ko Jūs gribētu redzēt.
Tāpēc es domāju, ka ērtāk un ātrāk būs, ja es vienkārši atbildēšu uz Jūsu jautājumiem (ja vajadzīgs, piekopējot kādus fragmentus no publicētām vai nepublicētām grāmatām). Atvērsim speciālu Word failu un sūtīsim to «uz priekšu un atpakaļ», tādējādi apspriežot interesējošos Jūs jautājumus. Vienīgais nosacījums: šai apspriešanai jābūt publiskai, t.i. es pēc tam drīkstu visu šīs apspriešanas protokolu publicēt Internetā kādā no savām grāmatām.
Runājot tieši par «13.punktu», tur faktiski ir trīs jautājumi: 1) kādas ir iespējas radīt mākslīgu intelektu; 2) radīt mākslīgus cilvēkus; 3) kādas tam var būt sekas. (Un katrs no šiem jautājumiem ir ļoti plašs). Tāpēc es nezinu, kas tieši Jūs interesē un kādā tieši plāksnē.
Tādēļ varbūt uzdodiet konkrētākus jautājumus, un tad es uz tiem atbildēšu. Jautājumus uzdodiet vēl «parastā» e-pasta vēstulē, bet atbildes es Jums nosūtīšu jau Word failā.
Ja Jūs tāds risinājums apmierina, tad laipni lūdzu!
V.E.


От Dace Apshvalka <dace.apshvalka@gmail.com>
Ответить Dace Apshvalka <dace.apshvalka@gmail.com>
Кому Valdis Egle <egle.valdis@gmail.com>
Дата 21 февраля 2009 г. 19:36
Тема Re: Monogrāfijas 13. punkts

Labdien!
Paldies par Jūsu atbildi un ierosinājumu diskusijai.
Es apdomāšu konkrētākus jautājumus, kas mani interesē un tad nosūtīšu tos Jums.
Pārbaudīju informāciju un atklāju, ka ar Tambergu tikos nevis novembrī, bet gan 24. septembrī! Nezinu, kāpēc man likās, ka tas bija novembrī, iespējams tāpēc, ka novembrī saņēmu ziņu par viņa nāvi. Bija iespēja ar viņu klātienē tikties tikai 2, bet ļoti vērtīgas, reizes.
Mani Jūsu idejas pat ļoti ieinteresēja. Nevaru gan tās kritiski novērtēt, tam būtu jāvelta daudz vairāk laika un analīzes. Bet kā idejas, tas, ko atradu Jūsu dokumentos, sasaucas ar šobrīd modernajām idejām par cilvēka prāta darbību.
Jā, ideja par cilvēku kā bioloģisku kompjūteru nav jauna, un tā ir arī daudz kritizēta. Tomēr tas, kā Jūs to pasniedzat, atšķiras no dažām līdzīgām idejām, ar kurām esmu saskārusies, un Jūsu teorija, iespējams, izturētu kritiku, kas veltīta citām līdzīgām (cilvēks kā kompjūters) idejām.
Žēl, ka Jūsu teorija par matemātiku un skaitļiem nav aprakstīta arī angļu valodā. Ja būtu, es varētu to nosūtīt apspriešanai «Philosophy of Mind» diskusiju grupai, kuras organizatori ir diezgan spēcīgi (zinoši) Indiānas universitātes filozofi, un kurā es neklātienē piedalos, un kur tieši šobrīd tiek apskatīti dažādi raksti un idejas par skaitļiem.
Ar cieņu,
Dace


От Valdis Egle <egle.valdis@gmail.com>
Кому Dace Apshvalka <dace.apshvalka@gmail.com>
Дата 23 февраля 2009 г. 19:10
Тема Re: Monogrāfijas 13. punkts

Labdien,
Ja es varētu kvalitatīvi rakstīt angliski, tad arī pats varbūt iesaistītos kādos forumos angļu valodā. Tomēr tā nav liela nelaime, jo cilvēks tā kā tā nevar visur būt klāt un visur piedalīties. Droši vien ir jau arī krieviski līdzīgi forumi, kurus varētu atrast, ja pameklētu Internetā, ko es pagaidām nedaru, jo pašlaik mans galvenais uzdevums ir: publicēt visus vecos rakstus Tīklā. Kad tas būs izdarīts, varēs apskatīties apkārt, ko uzsākt tālāk.
Taču Jūs, ja jau tāpat esat tās (Indiānas) grupas dalībniece, varat uzstāties tur pati savā vārdā (vai pamudināt kādu no saviem paziņām uz to). Vajag vienkārši, kā jau tas zinātniskos darbos ir pieņemts, atsaukties uz agrākajām publikācijām (šajā gadījumā tātad manām) un tālāk runāt savā vārdā.
Kad es 1981. gadā pirmoreiz vērsos pie Latvijas «oficiālās zinātnes», mana nostāja no paša sākuma bija tāda, ka personīgi es nevēlos taisīt zinātnisku karjeru, aizstāvēt disertācijas, meklēt grādus utt., bet es piedāvāju manis iesāktās tēmas ņemt un tālāk attīstīt tiem jauniem cilvēkiem, kas visu to vēlas darīt (jo lauks ir vienreizēji auglīgs!). Taču viņi kā 1981. gadā sāka, tā nu jau vairāk nekā 28 gadus tikai ņirgājas par mani.
Bet mana toreizējā nostāja vēl joprojām ir spēkā: ņemiet un izstrādājiet šīs tēmas, jaunie ļaudis, kas vēlas taisīt zinātnisko karjeru! Ņemiet manas sagataves un attīstiet tās par nobeigtām zinātniskām teorijām: rakstiet un aizstāviet disertācijas, veidojiet zinātniskās skolas, apgādājieties ar mācekļiem utt. (Tur taču ir zelta ādere!).
Bet man pietiks, ja es publicēšu Internetā visu, ko esmu savā dzīvē sarakstījis, kā arī varbūt piedalīšos vienā otrā diskusijā latviešu un krievu valodās.
V.E.


От Dace Apshvalka <dace.apshvalka@gmail.com>
Ответить Dace Apshvalka <dace.apshvalka@gmail.com>
Кому Valdis Egle <egle.valdis@gmail.com>
Дата 23 февраля 2009 г. 23:00
Тема Re: Monogrāfijas 13. punkts

Labvakar,
Jā, protams, varu pati izklāstīt Jūsu skaitļu teoriju diskusiju grupai. Varbūt to arī kādreiz vēlāk mēģināšu darīt, jo manuprāt varētu izvērsties interesanta diskusija. Tikai tas no manis prasītu papildus laiku vairāk iedziļināties, saprast un iztulkot Jūsu teorijas būtību. Šobrīd cenšos koncentrēties tikai uz savu disertāciju, kas nav tik cieši saistīta ar matemātiku un skaitļiem.
Lasīju dažus Jūsu aprakstus par Jūsu centieniem uzrunāt Latvijas «oficiālo zinātni». Jūs jau pats arī izteicāt pieņēmumus (vai apgalvojumus), kādēļ attieksme bija tāda, kāda tā bija. Vēl papildus tiem es varētu minēt savus pieņēmumus, bet tam jau nebūtu nekāda nozīme.
Jūsu teorijas noteikti būtu vērts izanalizēt un kritiski izvērtēt, neatkarīgi no tā, kāds būtu beigu «slēdziens». Būtu vērts tādēļ, ka Jūs esat mūsu pašu, latviešu, cilvēks un lielu sava mūža daļu esat veltījis šo teoriju attīstīšanai, sarakstījis ļoti daudz, daudz vairāk, un, manuprāt, arī daudz saturīgāk kā liela daļa latviešu «zinātnieku». Protams, par Jūsu teoriju nozīmību un lietderību var strīdēties[1], bet strīdēties un «nolikt» var tikai pēc detalizētas Jūsu darbu analīzes.
Savas disertācijas ietvaros es, lai gan neveikšu detalizētu Jūsu ideju analīzi, tomēr vēlos pieminēt Jūsu idejas starp citām idejām, kas attiecas uz cilvēka prāta darbību un mākslīgo intelektu. Un kas zin, varbūt tieši Jūsu idejas es ņemšu par pamatu savas koncepcijas izstrādei. To gan vēl nezinu. Es šobrīd pētu dažādas teorijas un cenšos no tām izveidot kopējo bildi.
Šajā nedēļā man diemžēl ir jākoncentrējas uz nedaudz citiem jautājumiem un jāatliek mana disertācija mazliet malā, bet nākamajā nedēļā atkal tai pastiprināti pievērsīšos, kā arī Jūsu dokumentiem, un noformulēšu konkrētākus jautājumus, ko vēlos no Jums uzzināt.
Dace


От Dace Apshvalka <dace.apshvalka@gmail.com>
Ответить Dace Apshvalka <dace.apshvalka@gmail.com>
Кому Valdis Egle <egle.valdis@gmail.com>
Дата 7 марта 2009 г. 23:37
Тема Re: Monogrāfijas 13. punkts

Labvakar
> Runājot tieši par «13.punktu», tur faktiski ir trīs jautājumi: 1) kādas ir iespējas radīt mākslīgu intelektu; 2) radīt mākslīgus cilvēkus; 3) kādas tam var būt sekas.
No šiem trim jautājumiem, mani interesē galvenokārt Jūsu viedoklis par 1. jautājumu.
Savos atbildes komentāros J. Tambergam Jūs nedaudz aprakstāt atšķirību starp «loģikas likumiem» un modeļiem.
Vai šis Jūsu skaidrojums ir aprakstīts vēl kādā no Jūsu darbiem[2]?
Kādā veidā pats modelis tiks uzbūvēts un glabāsies lelles Dollijas «prātā»? Vai tas tāpat nenotiks kaut kādu loģikas likumu veidā?
Dace

Kādas ir iespējas radīt mākslīgu intelektu?

2009.03.14 02:44 sestdiena

Nu, tātad, ja neskaitām jautājumu par agrākajiem darbiem, tad par intelekta tēmām man ir uzdoti divi jautājumi:
1) Kādas ir iespējas radīt mākslīgu intelektu?
2) Vai modelis lelles Dollijas galvā būs kaut kādu loģikas likumu veidā?


Vai modelis būs loģikas likumu veidā?

Sākšu ar otro jautājumu, jo ar to, šķiet, varēs tikt galā ātrāk.
Atbilde: Nē, modelis Dollijas galvā nebūs loģikas likumu veidā.
«Lelle Dollija» tika definēta kā mehāniska lelle, apgādāta ar ļoti smalkiem mehānismiem – tik smalkiem, ka tie, saņēmuši attiecīgas pavēles no vadības kompjūtera, spēj izdarīt visas tās pašas kustības un tikpat precīzi, kā to spēj cilvēka muskuļi. Bet galvā lellei Dollijai ir jaudīgs kompjūters, kurš spēs viņas mehānismiem-muskuļiem šīs pavēles atdot, – ja vien būs pienācīga operētājsistēma, kura tajā kompjūterā strādās.
Un lūk, mūsu uzdevums tātad ir: izprojektēt (un teorijā arī radīt) tādu operētājsistēmu, lai lelle Dollija spētu visu to pašu, ko spēj cilvēks.
(Te es gribētu izdarīt mazu atkāpi, lai vēlreiz pateiktu to, ko esmu teicis jau daudzās vietās dažādās grāmatās, bet ko varbūt tomēr nebūs lieki atgādināt vēlreiz speciāli Jums, lai Jums nebūtu nekādu maldīgu priekšstatu šajā ziņā. Divdesmit gadus – no 1972. līdz 1992. gadam es nostrādāju Latvijas Zinātņu akadēmijas Elektronikas un skaitļošanas tehnikas institūtā (ESTI); biju tur vecākais inženieris, grupas vadītājs, vecākais zinātniskais līdzstrādnieks. Mani tiešie darba uzdevumi bija: lielu datorsistēmu projektēšana un pēc tam šo projektu īstenošana. Galvenokārt es projektēju programmu sistēmas, bet ir nācies projektēt arī tehniskas ierīces («hardware»), kuras pēc tam realizēja mūsu Institūta tehniskās laboratorijas – konkrēti: Treija laboratorija. Sākot ar 1976. gadu es izprojektēju un realizēju operētājsistēmu DISPOS, kuru 15 gadus – līdz 1991.gadam – ekspluatēja mūsu Institūtā. Cik man zināms, tā ir vienīgā operētājsistēma, kas radīta Latvijā. Visu to es stāstu tādēļ, lai nevarētu rasties un pastāvēt doma, ka tas, ko es stāstu zemāk, ir vienkārša fantazēšana, ko izdara kāds nekompetents sapņotājs. Nē: es ZINU, kā projektē un realizē operētājsistēmas, esmu to darījis, un manas sistēmas ir reāli strādājušas gadu desmitiem).
Un tā: mums tagad ir jāizprojektē operētājsistēma priekš hipotētiskā lelles Dollijas kompjūtera. Sistēmas uzdevumi ir skaidri; paraugs ir priekšā – cilvēks.
Vai mēs tur būvēsim iekšā loģikas likumus?
Lūk, nāk Džons Makartijs un stāsta, ka mākslīgajam intelektam esot jābalstās uz matemātisko loģiku. Un nāk Mervins Minskis un runā, ka mākslīgajam intelektam jābalstās uz neirontīkliem...
Bet man tādā gadījumā atliek tikai paraustīt plecus: ja cilvēks grib būvēt operētājsistēmu un sāk savu darbu ar runām par matemātisko loģiku un neirontīkliem, tad man ir pilnīgi skaidrs, ka viņš neko nekad neuzbūvēs, jo par operētājsistēmām viņam sapratnes nav.
Jebkuras operētājsistēmas projektēšana, Dace, sākas ar diviem visfundamentālākajiem jautājumiem:
1) Kāda būs informācija, kuru Sistēma saņems, kā tā pārvietosies un kur glabāsies?
2) Kādas būs programmas, kas šo informāciju apstrādās, kāda būs viņu struktūra un kā viņas savā starpā sadarbosies?
Lūk, ja cilvēks domā šādā plāksnē, tad jau ir cerība, ka viņš varbūt var patiešām kaut ko uzbūvēt (arī jau vēl problēmu būs daudz, bet nu vismaz viņš ir uz pareizā ceļa).
Sākumā abus šos pamatjautājumus atrisina pašos vispārīgākajos vilcienos. (Šo risinājumu var attēlot shēmā, kurā ir kādi 5 – 10 – lielākais 20 – četrstūrīši,[3] savienoti ar bultiņām: Sistēmas augstākā līmeņa bloki). Pēc tam ņem katru bloku un atkal detalizē to tādā shēmā ar 5 – 20 jau otrā līmeņa blokiem. Un ņem interfeisus starp blokiem un detalizē tos. Un ņem datustruktūras un detalizē tās. Un pēc tam pāriet pie trešā līmeņa detalizācijas... tad pie ceturtā... un tad nonāk jau pie konkrētām apakšprogrammām, procedūrām, funkcijām, viņu formālajiem parametriem, pie datustruktūrām jau lauku un baitu līmenī...
Tas saucas par «lejupejošo projektēšanu». Tikai tā taisa labas, perfektas un strādājošas sistēmas.
Un visā šajā projektēšanas un pēc tam programmēšanas gaitā – es jums galvoju, Dace! – mums ne reizi neradīsies vajadzība pēc kaut kādiem tur «loģikas likumiem». Lielākais, kas var būt: uztaisījuši kādu Dollijas operētājsistēmas bloku, mēs varēsim nosmīnēt un pateikt: «Āre, šitais bloks mums realizē tādu te loģikas likumu!». Taču tā mēs varēsim pateikt tikai tad, ja tādu loģikas likumu vispār zināsim. Bet ja nezināsim, tad bloks būs uztaisīts bez visa likuma: vadoties tikai no Sistēmas projektēšanas un programmēšanas apsvērumiem.
Vārds «modelis», kā tas lietots punktā {VISUS.1553} (šeit: Pielikums Nr.1), nozīmē tikai zināmu informācijas masīvu (tādu kā bildi, attēlu, topogrāfisko karti) Dollijas galvā. Pašlaik viņa atrodas viesos pie draudzenes, un, lai viņa varētu kaut soli paspert, viņas galvā ir jābūt apkārtnes modelim – vairāk vai mazāk precīzam, bet jābūt. Rīt viņa atradīsies veikalā, un viņas galvā būs jābūt tagad jau veikala modelim, savādāk viņa nevarēs ne izeju atrast, ne pie kases pieiet. Šeit ar «modeli» nav jāsaprot kaut kas milzīgs un abstrakts. Vienkārši informācija par lietām, lai varētu tajās orientēties un ap tām darboties.
Tā nu būtu atbilde uz Jūsu Otrā jautājuma vienu daļu. Otra daļa būtu: ko tad mēs būvēsim iekšā Dollijas galvā to «loģikas likumu» vietā? Atbilde uz to ir – reāls Dollijas operētājsistēmas projekts. Bet par to parunāsim mazliet vēlāk. Tagad pāreju pie Jūsu Pirmā jautājuma.


Kādas ir iespējas radīt mākslīgu intelektu?

Lai atbildētu uz šo jautājumu, pirmām kārtām ir jādefinē, kas tad ir «mākslīgais intelekts». Šo terminu («Artificial intelligence»), kā zināms, ieveda Džons Makartijs 1955.gadā. Pirmais plašāk zināmais dokuments, kur tas ir lietots, ir 1955.gada 31.augustā datētais Aicinājums uz Dartmutas konferenci, kurš man šeit ir dots Pielikumā Nr.5.
Izlasot rūpīgi šo dokumentu, mēs redzam, ka termina «mākslīgais intelekts» ievedēji un pirmie lietotāji ar to nebūt nedomāja tādas operētājsistēmas projektēšanu un būvēšanu, kura būtu ekvivalenta cilvēka prātam vai pat to pārspētu. Viņi vienkārši iezīmēja (tolaik vēl pavisam jauniņajai) datorzinātnei priekšā stāvošo problēmu loku, tā vai citādi saistītu ar tām lietām, ko pirms tam uzskatīja par tikai cilvēka prātam piederīgām, un viņi gribēja paskatīties, ko šajās jomās var sasniegt un kādā veidā.
Nu, viņi nosauca šīs lietas tā diezgan skaļi par «mākslīgo intelektu», bet tās, protams, bija viņu tiesības – izvēlēties, kā to visu nosaukt. Ja mēs turamies pie šīs (sākotnējās) «mākslīgā intelekta» definīcijas, tad viss tas, ko viņi toreiz plānoja, ir jau sen sen izpildīts. Dažās jomās panākumi bija lielāki, citās mazāki, daži ceļi aizgāja perspektīvā, citi virzieni izrādījās strupceļi, bet kopumā tagad kompjūteri dara TĀDAS lietas un tas ir TIK vispārzināms, ka par to šeit nav vērts pat runāt. Mākslīgais intelekts (tā sākotnējā izpratnē) sen jau eksistē un tālu pārspēj cilvēka intelektu (ir milzum daudz darbu, kas 1950.gados skaitījās «intelektuāli», un ko šodien kompjūteri dara nesalīdzināmi ātrāk un labāk nekā cilvēki).
Cita lieta, ka pēc kāda laika (un jo sevišķi visādi nekompetenti žurnālisti) terminu «mākslīgais intelekts» sāka saprast jau kā pretenziju uzbūvēt tādu datorsistēmu, kurai būtu «apziņa» un kura ŠAJĀ aspektā būtu vismaz tikpat spējīga kā cilvēks vai arī viņu pārspētu. Par to runāja, bet, cik es zinu, tā vienmēr ir bijusi tikai tāda pļāpāšana: vai nu žurnālistiem sensācijas meklējot, vai fantastikas autoriem beletristiku rakstot, vai filozofiem «tīri teorētiski» apspriežot, «kas būtu, ja būtu...». Es personīgi nezinu nevienu laboratoriju, nevienu institūciju, neviena īsta zinātnieka, neviena finansējuma, kur būtu stādīts konkrēts mērķis: uzbūvēt datorsistēmu, ekvivalentu cilvēkam.[4] (Vai Jūs, Dace, zināt?).
Šķiet, tāds projekts nekad nekur nav nopietni bijis dienas kārtībā.
1980. gadā Sīrls (Searle) ieveda «strong AI» jēdzienu. Tas ir latviski jātulko kā «stingrais MI», lai gan bieži kļūdaini tulko kā «stiprais MI» (tie vārdi nozīmē nevis ka šāds mākslīgais intelekts ir stiprs, bet gan ka, stingri ņemot, tikai šāds MI patiešām ir saucams par mākslīgo intelektu – saucams pēc stingras definīcijas).
Nu lūk, tātad precīzākā formulējumā Jūsu Pirmais jautājums (no mana Monogrāfijas projekta 13.punkta) skan tā: Kādas ir iespējas radīt stingro mākslīgo intelektu?
Tagad mums ir precīzāk definēts, par kādu intelektu ir runa, bet rodas vajadzība precizēt virkni citu lietu. KAM ir iespējas to radīt? Teorētiski? Praktiski? Iespējas, ka kāds tādu projektu finansēs?
Ja tikai teorētiski jārisina «stingrā MI» būvēšanas uzdevums – tad problēmu nav: es pats varu izprojektēt tādu sistēmu (droši vien citi arī kaut kur plašajā pasaulē var).
Ja grib tādu projektu realizēt praktiski, tad pirmām kārtām paceļas jautājums par kompjūteriem: pašreizējie rūpnieciskie datori nu galīgi nav piemēroti stingrā mākslīgā intelekta būvēšanai. Kā tanks nav sacīkšu auto, tā mūsu dators nav kompjūters priekš «stingrā MI». Gandrīz droši var teikt: ja grib tādu projektu patiešām īstenot, tad ir jāprojektē un jābūvē speciāla aparatūra.
Bet tas ir dārgi. Kas to finansēs? Kādam nolūkam? Kāds galamērķis? Tikai paskatīties, kas tur iznāks?
Bet tas taču ir zināms, kas tur iznāks! Būs dabūta būtne, ļoti līdzīga cilvēkam, tātad – dumja.
Pasaulē pašlaik ir apmēram septiņi miljardi muļķu. Un tad būs iztērēts milzums naudas, lai uztaisītu septiņi miljardi pirmo muļķi. Priekš kam? (Vai nav vienkāršāk taisīt tos muļķus parastajā ceļā? – un šķiet, ka tas būs ne tikai lētāk, bet arī patīkamāk).
Un vispār: tad jau tas projekts ir jāsauc nevis par «artificial intelligence», bet gan par «artificial stupidity».
Tā ka, es domāju, šīs ir tās galvenās problēmas, kas stāv ceļā «stingrā MI» praktiskai realizācijai: tas nevienam nav vajadzīgs. Nav maksātspējīga pieprasījuma.
Tāpēc atliek tikai «teorētiska» projektēšana – bez praktiskas realizācijas.
Var jautāt: priekš kam tad to darīt?
Nu, pirmkārt, tas ir ļoti lēti: es, piemēram, šo projektēšanu varu izpildīt diezgan tālu vispār bez jebkāda finansējuma.
Otrkārt, kā projekts, kurš nemaz nav paredzēts realizēšanai, tas, protams, ir bezjēdzīgs, taču šāds projekts var dot priekšstatu par to, kā strādā – kā var strādāt! – pats oriģināls: pats cilvēks, viņa bioloģiskā operētājsistēma. (Tas ir īstais un vienīgais iemesls, kādēļ es tādu Dollijas operētājsistēmas projektēšanu izpildu – cik tālu nu izpildu).
Tāda būtu atbilde uz Jūsu Pirmo jautājumu par iespējām radīt mākslīgo intelektu. Teorētiska iespēja ir, bet praktiska realizācija – tas ir finansēšanas un projekta lietderības jautājums.

Grāmata ARTINT

Projektējamo Sistēmu var aprakstīt dažādos aspektos. (Pat vienkāršas mazas programmiņas darbu var izklāstīt tā, un šitā – kur nu vēl lielas sistēmas!). Dažos aspektos es jau (hipotētisko) Dollijas operētājsistēmu esmu aprakstījis (vai arī tai analoģisku cilvēka operētājsistēmu). Viens tāds apraksts ir dots pirms 10 gadiem 1999.gadā tam... hm! – Imantam Freibergam, kurš esot bijis informātikas profesors Kvebekas universitātē Monreālā. Skat. {SKATI.472} (šeit: Pielikums Nr.4).
To Freibergam (un tālāk arī viņa sievai) rakstīto projekta uzmetumu mēs tagad varam ņemt par sākuma skici mūsu operētājsistēmas projektēšanā. Ja Jums ir interese un vēlēšanās, mēs varam iet no tā uzmetuma tālāk, detalizējot otro līmeni utt., kā jau to dara pie lejupejošās projektēšanas. Bet tas notiks tikai tad, ja no Jūsu puses būs aktīva interese, jautājumi, līdzdalība. Vienam pašam, zinot, ka neviens to nekad uzmanīgi nelasīs un nepētīs, man to darīt nav nekādas intereses.
Ar to es pagaidām beidzu savu pirmo atbildi Jums. Kopā ar pielikumos iekļautajiem tekstiem tā jau ir vesela grāmata. Pat ja tālāk vairs nekā cita nebūs, arī tad šī grāmata jau ir pietiekami vērtīga, lai to publicētu. Tā gan atkārto lielus gabalus no trim citām grāmatām (VISUS, VITA1 un SKATI), bet tur, tajās grāmatās šie teksti ir vienā kontekstā, šeit – citā kontekstā un citā sakārtojumā, tā ka tāds atkārtojums labs vien ir.
Ja Jums tagad būs vēl tālāki konkretizējoši jautājumi, tad mēs šo grāmatu papildināsim nākošajā izlaidumā (kā jau tas parasti notiek ar Vekordijas grāmatām). Ja materiāla būs ļoti daudz – atvērsim vēl vienu grāmatu. Es arī vēl padomāšu un varbūt kaut ko piebildīšu pie šeit ievietotā materiāla pat bez Jūsu papildjautājumiem. Bet savā pirmajā versijā grāmata ARTINT ar šo ir gatava.

Valdis Egle
2009. gada 15. martā



[1] V.E.: Skatoties – KĀ strīdēties. Ja vienkārši truli noliegt, kā to darīja «Kantoriānā» Kārlis Podnieks un pēc tam gadu desmitu garumā daudzi citi, tad jau, protams, var «strīdēties», cik uziet. Bet ja grib strīdēties argumentēti, tad, domāju, nekāda lielā strīdēšanās nevienam tur neiznāks, jo līdzko noliek blakus viņu un manu argumentāciju, tā uzreiz ir redzams, kam taisnība. Tieši tādēļ jau «viņu» galvenais «ierocis» vienmēr ir bijis: klusēt un neatbildēt.
[2] V.E.: Es, godīgi sakot, vairs lāgā neatceros, precīzi kas kur man ir un kas nav aprakstīts. Vienu daļu agrāko tekstu (galvenos) es šeit pievienoju kā pielikumus; pārējie nāks publicēti līdz ar attiecīgajām grāmatām. Bet par tiem tagad nevajag domāt: visus jautājumus mēs varam izskatīt šeit pat, šajā sarunā, balstoties tikai uz to, kas ir dots šī sējuma pielikumos un uz Internetā publicētajām grāmatām {REVIS} un {VITA3}.
[3] Punkta {SKATI.605} shēmā (šeit: Pielikumā Nr.4), kura ir šāds Dollijas operētājsistēmas pirmā līmeņa projekts, ir 16 «četrstūrīši».
[4] Nē, faktiski vienu zinātnieku es zinu gan, kurš ir teicis, ka viņa mērķis ir uzbūvēt pilnvērtīgu mākslīgo intelektu. Un mēs varam lepoties, ka šis vienīgais ir mūsu pašu – latviešu! – zinātnieks. Tas ir doktors Paulis Ķikusts. Viņš man to teica 1981.gada 3.martā uz Merķeļa ielas, kad mēs gājām no LVU Skaitļošanas centra ēkas uz Vērmanes dārzu, lai veiktu vēsturisko pastaigu «kā Atēnu filozofi» {AVE001 [70.lpp.]}. Tagad ir pagājuši vairāk nekā 28 gadi; gribētos kaut mazu daļiņu redzēt darbojamies {VITA3.524}.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru